Recensie: Lampje (Annet Schaap)

Hallo allemaal!

Ja, ook ik ben overstag gegaan voor Lampje. Dit boek, dat al heel wat prijzen en nominaties op zijn naam heeft staan, werd me al aangeraden door heel wat verschillende mensen. En ik kan nu zeggen dat ook ik ben gaan houden van Lampje!

Waarover gaat het boek?
Lampje woont met haar vader in het huisje naast de vuurtoren. Elke avond gaat lampje naar boven om het licht aan te doen, en elke ochtend gaat ze het licht weer uitdoen. Op een stormachtige avond merkt Lampje dat de lucifers op zijn…. In een race tegen de tijd probeert ze nog lucifers te bemachtigen, voordat er schepen op de rotsen varen. Dit is het begin van een lange weg langs monsters, piraten, zeewezens, en vooral ook veel vriendschap.

Wauw! Ik kan amper beschrijven hoe goed ik het boek vond. Dit is ongetwijfeld een van de mooiste kinderboeken die ik ooit gelezen heb. Daar zijn verschillende redenen voor.

Lampje is een hartverwarmend personage, dat haar best doet om goed te doen voor alles en iedereen. Daardoor komt ze soms in benarde situaties terecht, maar ze krijgt er ook heel wat voor terug. Ook de andere personages in het boek maakten sterke gevoelens bij me los. Lampje is haar moeder verloren en haar treurende vader grijpt daardoor naar de fles. Er is ook een personage met een zware handicap en ik vond het fantastisch hoe hij wordt weergegeven. Die diversiteit maakt dat dit veel meer is dan gewoon een kinderboek.

Hoewel de hierboven beschreven thema’s zwaar zijn, blijft het boek licht verteerbaar. Het heeft een sprookjesachtig karakter, wat maakt dat het erg fijn is om te lezen en dat ook kinderen hier volgens mij enorm van kunnen genieten. Door voor deze specifieke thema’s de kiezen, is het eveneens een boek waaruit je heel wat kan bijleren.

Met andere woorden: Ga allemaal Lampje lezen! Je zal er geen spijt van krijgen, beloofd.

Wat is jouw favoriete kinderboek?

Veel leesplezier!
x Samantha x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: