Een wereldreis in boeken (deel 3)

Hallo allemaal!

Ik heb het altijd al leuk gevonden om over verre plekken of andere culturen te lezen. Ik lees veel boeken van Belgische en Nederlandse auteurs (die zich vaak ook hier afspelen), maar ik probeer ook zo veel mogelijk boeken over andere culturen te lezen. Als ik echter een wereldkaart zou moeten inkleuren met boeken die zich in een bepaald land afspelen (die ik gelezen heb), zouden er nog veel witte landen zijn. Ik probeer mezelf te stimuleren om breder te lezen en deze reeks blogberichten kunnen me daarbij helpen! Ik schreef al 2 andere blogberichten in deze reeks (hier lees je het eerste blogbericht, hier lees je het tweede blogbericht). Vandaag neem ik jullie opnieuw mee naar 6 nieuwe landen!

In deze reeks blogberichten wil ik schrijven over boeken die zich (grotendeels) in een bepaald land afspelen. Het gaat dus niet per se over de nationaliteit van de auteur, hoewel dat in vele gevallen wel hetzelfde zal zijn!

Vietnam – De bergen zingen (Nguyen Phan Que Mai)
In De bergen zingen volgen we Huong en haar familie. Je leest hun verhaal doorheen verschillende generaties en tijdsperiodes, waardoor je niet alleen bijleert over de familie zelf, maar ook over de geschiedenis van Vietnam.

Ik werd helemaal betoverd door dit prachtige verhaal. Het is werkelijk een boek met een lach en een traan: het staat vol mooie en ontroerende momenten, maar er zijn evenveel hartverscheurende gebeurtenissen die je echt laten voelen hoe het vroeger geweest moest zijn in Vietnam. Ik raad dit boek heel erg aan!

Wil je mijn volledige recensie lezen? Dat kan hier!

Syrië – De bruid (Dirk Bracke)
In De bruid volgen we de 15-jarige Mounna die in Vilvoorde woont. Als haar grote liefde beslist om naar Syrië te vertrekken om daar te gaan vechten, besluit Mounna om met hem mee te gaan. Je volgt de twee vanuit België helemaal naar Syrië, en ontdekt hoe het er daar aan toe gaat.

Ik las dit boek voor mijn opleiding tot leerkracht Nederlands en het had toch wel een indruk nagelaten. Je hoort in het nieuws wel eens over Syriëstrijders, maar ik wist niet veel details. Door dit boek is mijn kennis over het onderwerp veel groter geworden. Een aanrader voor alle Young Adults!

Wil je mijn volledige recensie lezen? Dat kan hier!

Verenigde Staten – vraag me nog eens (Mary Beth Keane)
Twee families komen toevallig naast elkaar te wonen in een buitenwijk van New York. Het contact tussen de twee families loopt moeizaam… Maar dan raken twee kinderen uit de families toch bevriend met elkaar en verandert een drama de twee families voor altijd.

Ikzelf hou van verhalen over families, en zo ook van Vraag me nog eens. Wat ik vooral heel fijn vond aan het boek, is de diepgang in de personages. Je leert alle personages op verschillende manieren kennen en kan de personages zo heel diepgaand gaan analyseren. Ook dit boek is een grote aanrader!

Wil je mijn volledige recensie lezen? Dat kan hier!

Ierland – Normal People / Normale mensen (Sally Rooney)
In Normale mensen volgen we Connell en Marianne, twee tieners die elkaar kennen van de middelbare school. Marianne is rijk maar niet populair, Connell is populair maar heeft het niet breed. Hun relatie is stormachtig en verandert compleet tussen de overgang van het middelbaar naar de universiteit.

Ik heb jullie al heel vaak over dit boek verteld, velen van jullie zullen wel al weten dat dit één van mijn favoriete boeken ooit is. De personages zijn zo levensecht, het verhaal is hartverscheurend mooi… En bovendien krijg je de sfeer van Ierland op een leuke manier mee.

Wil je mijn volledige recensie lezen? Dat kan hier!

Oekraïne – Oksana (Donald Niedekker)
In Oksana volgen we Lena, die haar ouders verloor tijdens de ramp in Tsjernobyl en die droomt van een balletcarrière. Haar droom spat uit elkaar door een knieblessure. Vervolgens probeert ze een nieuwe bestemming te vinden, maar dat is niet eenvoudig…

Ik las Oksana al een aantal jaar geleden, en het staat nog steeds te pronken op mijn favorietenplankje. Oksana is niet ‘gewoon’ geschreven. Het is een mengeling van poëzie en proza, waardoor het echt een uniek boek is. Ook vond ik het interessant om me meer de verdiepen in de kernramp van Tsjernobyl en de cultuur van Oekraïne.

Wil je mijn volledige recensie lezen? Dat kan hier!

Italië – Call me by your name / Noem me bij jouw naam (André Aciman)
Elio is een jonge muzikant, die elke zomer doorbrengt met zijn ouders in hun Italiaans vakantiehuis. Elke zomer komt er ook een gast op bezoek, die de kans krijgt om te studeren of te werken onder de Italiaanse zon. Als Oliver hun nieuwe zomergast wordt, ontstaat er gaandeweg een innige vriendschap tussen Oliver en Elio.

Ook Call me by your name is een favoriet! Ik las het boek ondertussen al twee keer (in twee jaar tijd) en de film heb ik al meerdere keren verslonden. De relatie tussen Elio en Oliver blijft boeiend, telkens opnieuw. Bovendien speelt het boek zich af tijdens een Italiaanse zomer. Met prachtige zinnen neemt André aciman je mee naar Italië en lijkt het alsof je écht op vakantie bent. Ook de film is een grote aanrader als je eventjes nood hebt aan een Italiaans zomergevoel!

Wil je mijn volledige recensie lezen? Dat kan hier!

Naar welk land wil jij wel eens reizen in boeken?

Veel leesplezier!
x Samantha x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: