Een blik in mijn boekenkast: Klassiekers

Hallo allemaal!

Zo nu en dan gun ik jullie een blik in mijn boekenkast. Mijn boekenkast is een (inmiddels zeer uitgebreide) collectie van verschillende genres en zowel veel gelezen als ongelezen boeken. Toen ik ongeveer 16 à 17 jaar oud was, las ik veel klassiekers. Ik voelde met te oud voor YA (hoe gek dat ook klinkt) en dat betekende dat ik heel wat klassiekers aan mijn boekenkast heb toegevoegd. De laatste jaren lees ik vooral recente boeken, maar er zijn toch nog een aantal klassiekers die op mijn leeslijstje staan!

Eerst en vooral: wat is een klassieker eigenlijk? Ik denk dat het antwoord op die vraag voor iedereen verschilt. Met de klassiekers in dit blogbericht bedoel ik voornamelijk boeken die wereldwijd gelezen worden en ook wel eens besproken worden in literatuurlessen. Het zijn vaak boeken die iedereen kent, maar daarom niet door iedereen gelezen worden. Het zijn niet altijd de gemakkelijkste boeken, omdat ze lang geleden geschreven zijn en daardoor wel verouderd taalgebruik kunnen bevatten. Toch geldt dat niet voor elke klassieker in deze lijst!

De Odyssee (Homerus)
In De Odyssee volgen we de omzwervingen van het gelijknamig hoofdpersonage. Hij heeft gestreden in de oorlog van Troje, maar tijdens het terugvaren komt hij vele obstakels tegen…

In het middelbaar volgde ik 6 jaar lang Latijn, en dat wakkerde mijn interesse aan in klassieke verhalen en geschriften. Ik heb het boek nooit moeten lezen voor school, maar ik wilde het graag in mijn vrije tijd lezen. En dat deed ik dan ook! Het is inmiddels zo lang geleden dat ik het gelezen heb, dat ik me er niets meer van kan herinneren. Zou ik het nog eens opnieuw lezen?

Trots en vooroordeel / Pride and Prejudice (Jane Austen)
Deze klassieker lag lange tijd ongelezen in mijn boekenkast, maar daar is inmiddels verandering in gekomen! Ik las het boek samen met mijn vriendin en collega Femke. Ik moest eventjes in de schrijfstijl komen (want dat is niet zo simpel), maar daarna vond ik het wel een erg leuk boek om te lezen.

Mijn recensie van het boek kan je hier lezen en mijn vergelijking tussen het boek en de film kan je hier terugvinden.

De Pest (Albert Camus)
Dit boek werd tijdens de Corona-crisis plots veel meer verkocht, aangezien De Pest wel wat doet denken aan de huidige situatie. Mensen worden ziek, mensen gaan dood, en ondertussen proberen de anderen afstand te houden en te overleven.

Ik heb het boek gelezen en vond het heel interessant! De details kan ik me opnieuw niet voor de geest halen omdat het al zo lang geleden is, maar ik weet nog dat ik het zeker de moeite vind om te lezen.

Dracula (Bram Stoker)
Deze vampieren-roman is één van de eersten in zijn soort. Het is een briefroman waarin verschillende mensen in aanraking komen met de aristocratische graaf Dracula….

Ook dit boek las ik al enkele jaren geleden, maar hier herinner ik me vooral van dat ik het moeilijk vond. Ik kocht het boek tweedehands in een oudere vertaling, en dat merkte ik. Er waren veel oude woorden, het was heel stijfjes geschreven in die briefvorm… En mijn editie heeft bovendien ook nog eens een petieterig lettertype. Toch zou ik ook dit boek nog wel eens opnieuw willen lezen. Ik heb nu al zoveel meer leeservaring dat ik benieuwd ben of ik nog steeds dezelfde mening over het boek zou hebben!

Het parfum (Patrick Süskind)
Jean-Baptiste Grenouille groeit zeer arm op in een weeshuis. Hij heeft echter een bijzondere gave: hij kan zeer goed geuren waarnemen. Hij wil graag met parfums werken en het ultieme parfum creëren…

Ik vind dit een supergoed boek! Ondanks dat het al wat ouder is, leest het vlot en vertelt het zo’n bijzonder verhaal. De reukzin en de gebeurtenissen in het verhaal zijn deels fantasy, maar je krijgt toch ook goed mee hoe de mensen toen (18e eeuw in Frankrijk) leefden. Een aanrader! Ook de film van 2006 is een aanrader.

De heer van de vliegen (William Golding)
Wat gebeurt er als er een vliegtuig crasht op een onbewoond eiland en er alleen kinderen (jongens) overleven? Dat is de vraag die William Golding probeert te beantwoorden in zijn boek De heer van de vliegen. Ik was erg onder de indruk van deze roman en ik zou hem heel graag nog eens willen herlezen. Zulke psychologische (imaginaire) experimenten interesseren me wel erg! Ik zou het boek graag nog eens opnieuw lezen.

Wuthering heights (Emily Brontë)
Ik kon een exemplaar van deze roman goedkoop op de kop tikken, maar sindsdien vond ik nog geen tijd om het boek te lezen. Het lijkt me een erg interessant verhaal, voornamelijk omdat ik graag eens in de tijd wil duiken waarin het geschreven is. Ergens schrikt het boek me ook een beetje af (want ik heb het in het Engels gekocht), maar ik wil het zeker eens een kans geven!

Frankenstein (Mary Shelley)
Ook Frankenstein las ik al vele jaren geleden. Dit vond ik een minder goed boek… Voornamelijk omdat het zo langdradig was. Het idee en bepaalde stukken vond ik erg goed, maar in zijn totaliteit gaf het me geen wauw-gevoel. Toch ben ik nog benieuwd naar andere romans van Mary Shelley die iets minder bekend zijn. Ik heb er nog eentje in mijn kast liggen!

Het lijden van de jonge Werther (Wolfgang von Goethe)
Dit boek las ik op aanraden van mijn toenmalige leerkracht Nederlands en ik vond het prachtig! Het is een erg droevig boek, met een dramatisch liefdesverhaal, maar het is een van de romans die belangrijk was binnen de Romantiek en daarom zo interessant om te lezen. Ook deze zou ik graag nog eens opnieuw lezen!

Lees jij wel eens klassiekers?

Veel leesplezier!
x Samantha x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: